EGE BÖLGESİ MADENCİLER DERNEĞİ

Kütahya ___ EBMAD - Ege Bölgesi Madenciler Derneği - ebmad.org.tr
  • ANA SAYFA
  • KURUMSAL
    • EBMAD Hakkında
    • Faaliyetlerimiz
    • Vizyonumuz
    • Misyonumuz
    • Tüzük
    • Dernek Yönetim Kurulu
  • ÜYELER
  • BASINDA EBMAD
    • OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA ÇAĞRI
  • LİNKLER
  • İLETİŞİM
  • VİDEOLAR
  • EGE BÖLGESİ VE MADENCİLİK
    • Ege Bölgesi Tanıtım
    • Ege Bölgesi Jeolojik Özellikleri
    • Ege Bölgesinde Çıkarılan Madenler
      • Afyonkarahisar
      • Aydın
      • Denizli
      • İzmir
      • Kütahya
      • Manisa
      • Muğla
      • Uşak
    • MADEN TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ
      • A-G
      • G-N
  • ETKİNLİKLER
    • Fuarlar
    • Sempozyumlar
    • Kongreler

KÜTAHYA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

Kuzeybatı Anadolu’da yer alan Kütahya ili yer altı kaynakları bakımından zengin illerimizden biridir. Genel Müdürlüğümüzün il ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda önemli metalik maden ve endüstiyel hammadde kaynakları ile linyit oluşumları ortaya çıkarılmıştır. Bunlar başta bor ve kaolen olmak üzere gümüş, krom, alunit, antimuan, bakır-kurşun-çinko, demir, manganez, manyezit, çimento hammaddeleri, feldispat, jips, florit ve kum-çakıl olarak sayılabilir.

Türkiye’nin  Dünya  rezervinin  büyük  bir  bölümünü  elinde  bulundurduğu  bor  madeninin 1.681.474.000 ton rezervi Kütahya ili sınırları içerisinde, Emet ilçesinde yer almaktadır. Ayrıca manyezit ve kaolen açısından da oldukça zengin bir ilimizdir. Ülkemiz manyezit üretiminin büyük bir bölümü bu ilden yapılmaktadır. Merkez ve Tavşanlı ilçelerinde halen şletilmekte olan çok sayıda manyezit yatağı bulunmaktadır. İl genelinde yaklaşık 8.5 milyon ton görünür+muhtemel manyezit rezervi belirlenmiş olup, bunlardan en önemlileri Merkez ilçedeki Ortaocak, Turanocak, Saka ve Avdan sahaları ile Tavşanlı’daki Bektaşlar sahasıdır. Ortaocak ve Turanocak yataklarında % 46.43 MgO ve % 0.49 SiO2 içerikli yaklaşık 4.5 milyon ton, Saka yatağında % 45.88-46.90 MgO ve %0.49- 2.87 SiO2  içerikli 1.400.000 ton, Avdan yatağında ise % 46.69-47.24 MgO ve %0.30-1.28 SiO2 içerikli  1.860.000  ton görünür+muhtemel  manyezit  rezervi  tespit  edilmiştir.  Kaolen  yatakları  da Kütahya ilinin önemli yer altı kaynaklarından bir diğeridir. İl dahilinde 1.769.980 ton görünür+muhtemel kaolen rezervi belirlenmiş olup,  bu yatak ve zuhurlar Gediz, Hisarcık ve Altıntaş ilçelerinde  yer  almaktadır.  Bazı  kaolen  yataklarındaki  cevher  alunit  içeriği  nedeniyle  seramik sanayinde kullanılamamaktadır ancak düşük demirli olan kısımları kağıt sanayi hammaddesi olarak kullanılmaktadır. Simav ilçesi feldispat oluşumları bakımından önemlidir. İlçede Azizler, Karacaviran, Külcü  ve  Söğüt  mevkiilerinde  %  K2O+Na2O  içerikleri  7.6  ile  11.98  arasında  değişen  toplam 38.122.500 ton muhtemel feldispat rezervi ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca Simav-Kurumlar sahasında da %8.19 K2O+Na2O içerikli 320.000 ton mümkün feldispat rezervi bulunmaktadır. Önceki yıllardan beri işletilen bu yataklarda kalan cevher miktarı bilinmemektedir. İlçede aynı zamanda kum-çakıl hammaddeleri ile kükürt oluşumları da yer almaktadır. Simav-Ovabayındır ve Kilisedere sahalarında % SiO2  içerikleri sırasıyla 72.43 ve 71.49 olan toplam 1.932.183 m3  muhtemel kum-çakıl rezervi tespit edilmiştir. Ayrıca Gökçeler ve Madra Çayı sahalarında da orta kalitede kum-çakıl oluşumları belirlenmiştir.  İl  sınırları  içerisindeki  diğer  kum-çakıl  oluşumları  Tavşanlı  ve  Emet  ilçelerinde gözlenmektedir.   Kükürt   oluşumlarının   gözlendiği   Simav   ilçesinde,   Pulluca   ve   Karacahisar sahalarındaki kükürtlerin toplam muhtemel rezervi 14.500 tondur. Pulluca sahasının tenörü % 20-50 S, Karacahisar sahasının tenörü ise % 2-20 S şeklindedir.

İl dahilindeki diğer endüstriyel hammadde kaynakları florit, jips, talk ve çimento hammaddeleridir. Bunlardan Tavşanlı-Ovacık sahasındaki % 52 CaF2 içerikli floritlerde 9.000 ton görünür+muhtemel rezerv belirlenmiş olup, yatak geçmiş yıllarda işletilmiştir. Tavşanlı ilçesinde aynı zamanda  geçmiş  yıllarda  işletilmiş  talk  yatakları  da  yer  almaktadır.  İlde  gözlenen  diğer  talk oluşumları ise Merkez ve Emet ilçelerindedir. Gediz ilçesindeki jips, Merkez ilçedeki diyatomit yatakları da ilde geçmişte işletilen endüstriyel hammadde kaynaklarındandır.

Ülkemizin işletilen tek gümüş yatağı olan Gümüşköy yatağı Kütahya il sınırları içerisinde yer almaktadır. Yatakta 178 gr/ton Ag tenörlü, 20 milyon ton rezerv tespit edilmiştir. Bu da 3.560 ton metal gümüş rezervine eş değerdir. Gediz-Şaphane sahasında da % 19.2 Al2O3, % 3.7 K2O ve %0.62 Fe2O3  tenöre sahip alünitlerde 5.500.000 ton görünür+muhtemel rezerv ortaya çıkarılmış olup, yatak halen işletilmektedir. İlçede çok sayıda antimuan yatak ve zuhurları da yer almaktadır. Bunlardan Dereköy ve Göynük sahalarında rezerv bilgileri mevcut olup, Dereköy’de % 2 Sb tenörlü 364.000 ton, Göynük’te de % 1.2 Sb tenörlü 924.000 ton mümkün rezerv belirlenmiştir. İl sınırları içerisindeki diğer antimuan oluşumları ise Simav ilçesinde Dağardı yöresinde yoğunlaşmıştır. Bu yatak ve zuhurların büyük bir bölümü Aydınlar, Evciler, Ihlamur, Örencik ve Sünnetçiler Köyleri civarında yer almaktadır. Bunlardan bazılarının rezerv ve tenör ilişkileri şu şekildedir: Evciler-Dönbel zuhurunda % 14.35 Sb tenörlü 310.000 ton; Evciler-Haneyçalı zuhurunda % 5.5 Sb tenörlü 344.000 ton, Örencik-İnçal Tepe zuhurunda % 4.8 tenörlü 127.200 ton, Aydınlar-Kavakdere zuhurunda ise %5.85 Sb tenörlü 192.500 ton mümkün rezerv tespit edilmiştir. Dağardı yöresindeki antimuan yatak ve zuhurlarının bir bölümü geçmiş yıllarda işletilmiştir. İlde yoğun olarak bulunan bir diğer metalikmaden oluşumu ise kromdur. Genellikle Tavşanlı ilçesinde bulunan bu krom oluşumlarının çoğu küçük boyutlu zuhurlar olduğundan rezerve yönelik çalışma yapılmamıştır. Bunlardan Tavşanlı- Alabarda zuhurunda % 40-46 Cr2O3  tenörlü 21.628 ton görünür+muhtemel rezerv, Karakaya zuhurunda ise % 46 Cr2O3 tenörlü 97.000 ton görünür+muhtemel rezerv tespit edilmiştir.

Kütahya ilinde ayrıca metalik maden oluşumlarından bakır-kurşun-çinko, demir ve manganez ve krom zuhurları da yer almaktadır. Merkez ilçede % 5.23 Pb tenör ve 212.000 ton muhtemel + mümkün rezerve sahip Hacıazizler zuhuru, % 4 Pb tenör ve 300.000 ton muhtemel+mümkün rezervli Emet-Eğrigöz zuhurları  ile geçmiş yıllarda 90.000 ton kadar cevher üretilmiş olan % 5.5 Pb, % 3 Zn ve %0.3 Cu tenörlü Simav-Karakoca Köyü Cu-Pb-Zn zuhuru bunlardan bazılarıdır. Domaniç ilçesi Sarıçayır yayla sahasındaki % 0.168 Cu tenör ve 120.300.000 ton görünür+muhtemel rezerve sahip porfiri Cu-Mo sahası da ilde bilinen en önemli bakır oluşumudur.  Emet ilçesindeki Çatak, Küreci, Karaağıl,  Güldüren  ve  Göncek  demir  zuhurları  ile  Simav  ilçesindeki  Kalkan  ve  Gölcük  demir zuhurları da il sınırları içerisindeki bilinen bazı demir zuhurlarıdır. Bu zuhurlardan Çatak zuhurunun rezervi 2.640.000 ton olarak belirlenmiş olup, % 33.61. Fe, % 5-38 S ve % 0-0.41 As içermektedir. Kükürt ve arsenik değerlerinin yüksek olması nedeni ile saha işletilememektedir. Benzer şekilde Küreci ve Kalkan demir zuhurları da yüksek silis içerikleri nedeniyle işletilemeyen demir zuhurlarındandır. Merkez, Tavşanlı ve Altıntaş ilçelerindeki manganez zuhurları da küçük boyutlu oluşumlardır. Zuhurların genel olarak % Mn içerikleri 27 ile 55 arasında değişmekte olup, rezervleri de küçüktür.

Kütahya ili endüstriyel hammadde kaynakları ve metalik madenler dışında gerek jeotermal alanlar gerekse de linyit bakımından da ülkemizde zengin potansiyele sahip illermizdendir. Genel Müdürlüğümüzün  enerji  hammaddelerine  yönelik  yaptığı  çalışmaları  sonucunda  ilde  sıcaklığı 30ºC’nin üzerinde olan 11 adet jeotermal alan ortaya çıkarılmıştır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir: Simav-Eynal-Çitgöl-Naşa jeotermal alanı; Eynal sahasındaki sıcak su kaynaklarının sayıları 55 olup, sıcaklıkları 25ºC ile 96ºC arasında değişmektedir ve toplam debileri ise 2.1 lt/sn’dir. Çitgöl ve Naşa sahalarında ise toplam 34 adet kaynak saptanmıştır. Her iki sahadaki kaynakların sıcaklığı 43ºC ile 83ºC arasında, debileri ise 2 lt/sn’dir.  Eynal, Çitgöl ve Naşa sıcak su kaynaklarının bulunduğu bölgede Genel Müdürlüğümüz tarafından 1985-2005 yılları arasında 25 adet kuyu açılmıştır. Kaynakların birçoğu da açılan kuyular sonucunda kurumuştur. Eynal jeotermal alanındaki kuyuların bazıları konut-sera  ısıtılmasında kullanılmaktadır. Bazıları planlama aşamasında  olup, diğer kuyuların da kullanımı yoktur. Gediz-Abide jeotermal alanında sıcaklıkları 65ºC -74ºC, debileri 0.3-3.4 lt/sn arasında değişen 7 adet kaynak bulunmaktadır. 1995-1997 yılları arasında sahada 5 adet sondaj yapılmış olup, 76.1ºC ile 93ºC arasında sıcaklık ve 15-49 lt/sn debiye sahip akışkan görünür  hale  getirilmiştir.  Kuyulardan  biri  kaplıca  amaçlı  kullanılmakta  olup,  diğerleri  planlama aşamasındadır. Bunlar dışında Muratdağı jeotermal alanında sıcaklıkları 37ºC-39ºC, Yoncalı jeotermal alanında sıcaklıkları 32-41ºC, Emet jeotermal alanında sıcaklıkları 44ºC -47ºC arasında değişen toplam 6 adet kaynak bulunmaktadır.  Bu jeotermal alanlarda açılan kuyulardan üretilen akışkanlar kaplıca amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca Yeniceköy, Dereli ve Göbel jeotermal alanlarında da sıcaklıkları 34.3ºC-41.6ºC arasında değişen toplam 4 adet kaynak tespit edilmiş olup, çalışma alanlarında sıcak su amaçlı kuyu bulunmamaktadır. Bu sahalardaki kaynaklardan kaplıca amaçlı yararlanılmaktadır.

Kütahya ili zengin linyit potansiyellerine sahiptir. Bu durum ilin sanayisinin gelişiminde çok etkili rol oynamaktadır. İldeki linyit ve linyit nedeniyle var olan termik santraller ilde önemli bir istihdam kaynağı yaratmaktadır. Özellikle Tunçbilek ve Seyitömer yörelerindeki linyit sahaları büyük önem arz etmektedir. Çünkü Seyitömer ve Tunçbilek Termik santrallerinin linyit ihtiyaçları buralardan karşılanmaktadır.  Tunçbilek-Domaniç-Ömerler  kömür  sahasında  toplam  317.732.000  ton  rezerv tespit edilmiş olup, kömürün  alt ısıl değeri orijinal kömürde kapalı ocakta 2021 Kcal/kg, açık ocakta 2657 Kcal/kg’dır. Seyitömer kömür sahasındaki kömürün alt ısıl değeri ise orijinal kömürde 1900 Kcal/kg’dır. Yapılan çalışmalar sonucunda sahada 198.666.000 ton görünür rezerv ortaya çıkarılmıştır. Bunların dışında Gediz-Sazköy-Gökler-Ayçatı, Tavşanlı-Alabarda ve Simav-Dağardı sahalarında da kömür oluşumları yer almaktadır. Gediz-Sazköy-Gökler-Ayçatı sahasında 23.945.000 ton  görünür+muhtemel+mümkün,  Tavşanlı-Alabarda  sahasında  1.700.000  ton  mümkün  rezerv, Simav-Dağardı   sahasında   ise   100.000   ton   mümkün   rezerv   tespit   edilmiştir.   İl   genelinde gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda yukarıdaki önemli kömür sahalarının dışında, ekonomik değeri olmayan veya lokal öneme sahip 5 adet saha ve zuhur tespit edilmiş olup bunlar, Arslanapa-Altıntaş sahası, Emet-Cavgalar zuhuru, Emet-Değirmisiz sahası, Altıntaş-Uysu sahası ve Tavşanlı-Sülleköy sahasıdır. Bu sahalar ekonomik bir değer taşımamaktadırlar. Seyitömer ve Tunçbilek termik santrallerini linyit ihtiyacı ildeki kömür yataklarından sağlanmaktadır.

ALUNİT (Alu)
Gediz-Şaphane Sahası
Tenör : % 19.2 Al2O3, % 3.7 K2O, % 0.62 Fe2O3
Rezerv : 5.500.000 ton görünür+muhtemel rezerv. Yatak işletilmektedir.

ANTİMUAN (Sb)
Gediz-Dereköy, Göynük Sahaları
Tenör  : % 1.2-2 Sb
Rezerv: 1.288 000 ton mümkün rezerv.
Simav-Dağardı-Esenbağ, Aydınlar, Çulfakır, Örencik, Çobanlar, Evciler, Sarkatlar, Arıklar, Gerni, Sinekler, Ihlamur, Sünnetçiler Manastır, Maksutlar, Karakıran, Kızılkur, Tepebaşı Sahaları
Tenör : % 0.18-31.77 Sb
Rezerv : 2.653 000 ton mümkün rezerv. Yataklardan bir kısmı geçmiş yıllarda işletilmiştir.

BAKIR-KURŞUN-ÇİNKO (Cu-Pb-Zn) Simav-Karakoca Köyü Sahası
Tenör : % 5.5 Pb, % 3 Zn, % 0.3 Cu
Rezerv: Geçmiş yıllarda 90.000 ton cevher üretilmiş olup, günümüzde  94.700 ton rezerv kalmıştır.
Emet-Eğrigöz zuhurları
Tenör : % 4 Pb
Rezerv : 300.000 ton muhtemel+mümkün rezerv.
Merkez-Hacıazizler-Örenköy sahası
Tenör : % 5.23 Pb
Rezerv : 212.200 ton muhtemel+mümkün rezerv.
Domaniç-Sarıçayıryayla sahası
Tenör : % 0.168 Cu
Rezerv : 120.300.000 ton görünür+muhtemel rezerv.

BOR ( B )
Emet Sahaları
Tenör : % 24.4-28.5 B2O3(kolemanit)
Rezerv : 1.681.474.000 ton görünür+muhtemel+mümkün rezerv vardır. Eti Maden İşletmeleri Gen. Müd. tarafından işletilmektedir.

ÇİMENTO HAMMADDELERİ (Çmh) Tavşanlı Sahası
Kalite :-
Rezerv : 25-30 milyon ton muhtemel rezerv.

DEMİR (Fe)
Emet-Çatak Sahası
Tenör : % 33.61 Fe, % 5-38 S, % 0-0.41 As ve % 2.5-22 SiO2
Rezerv: 2.640.000 ton görünür+ muhtemel rezerv. S ve As impüriteleri nedeni ile saha işletilmemektedir.
Emet-Küreci Sahası
Tenör : % 35-52 Fe
Rezerv :640.000  ton  görünür+muhtemel  rezerv.  Yüksek  SiO2   içermesi  nedeni  ile  saha işletilmemektedir.

Emet-Göncek Sahası
Tenör : % 35-45 Fe
Rezerv : 140.000 ton görünür+ muhtemel rezerv.
Emet-Karaağlı Sahası
Tenör : % 45-55 Fe, % 4-10 SiO2, % 0-2 S
Rezerv : 1.951.000 ton görünür + muhtemel rezerv.
Emet-Güldüren Sahası
Tenör : % 45-59 Fe
Rezerv : 100.000 ton görünür+muhtemel rezerv.
Simav-Kalkan Sahası
Tenör : % 50-60 Fe2O3
Rezerv  :100.000 ton görünür, 300.000 ton muhtemel rezerv. S ve SiO2 içeriklerinden dolayı
yatak işletilmemektedir.

DİYATOMİT (Diy) Merkez-Alayunt Sahası Tenör :-
Rezerv : Geçmiş yıllarda işletilmiş olup düşük kalitelidir.

FELDİSPAT (Fld)
Simav-Azizler,  Acemler,  Hacıahmetler,  Külcü,  Kurtduman,  Karacaviran,  Söğüt  ve  Kalkan
Sahaları
Tenör : %7.6-11.98;  K2O+Na2O % 0.5-1.2 Fe2O3
Rezerv : 38.1222.500 ton muhtemel rezerv.
Simav-Kurumlar Sahası
Tenör : % 8.19K2O+Na2O ; % 0.81 Fe2O3
Rezerv : 320.000 ton mümkün rezerv.

FLORİT (F)
Tavşanlı-Ovacık Sahası
Tenör  : % 51 CaF2
Rezerv : 9.000 ton görünür+muhtemel rezervi . Yatak geçmiş yıllarda işletilmiştir.

GÜMÜŞ (Ag)
Merkez-Gümüşköy Sahası
Tenör : 178 gr/ton Ag
Rezerv : 21.500.000 ton görünür rezerv. Halen işletilmektedir.

JİPS (Jips)
Gediz (Deresündek Köyü, Kayacık Köyü, Gökler Köyü, Güneyköy) Sahaları
Tenör  :-
Rezerv  : 35.000 ton muhtemel rezerv. Geçmiş yıllarda işletilmiştir.

KALSİT (Cc)
Il merkezi:
Tenör : % 95.00 CaCO3
Rezerv : Bilinmiyor

KAOLEN (Kao)
Emet-Hisarcık-Ulaşlar,    Alangediği;   Hisarcık-Kızılçukur,   Şekerharmanı,    Yarengediği    ve
Hisarcık-Kurtdere, Saklar Sahaları
Tenör: % 15-26 Al2O3 ve % 1'in altında Fe2O3
Rezerv  :458.680 ton görünür+muhtemel rezerv.

Gevrek-Seydiköy-Yumruktaş Sahası
Tenör : % 24-42 Al2O3 % 0.1-2.5 Fe2O3
Rezerv :770.000    ton   görünür.   Cevher    alünit    içeriği   nedeniyle    seramik    sanayinde
kullanılamamaktadır, düşük demirli olan kısımları kağıt sanayii hammaddesi olarak kullanılabilir.
Altıntaş-Allıören, Yüylük, Çamlıtepe Sahaları
Tenör : % 9-38 Al2O3, % 0.2-6.39 Fe2O3
Rezerv :  501.300  ton  görünür+muhtemel  rezerv.  Alünitli  olan  kaolenlerin  düşük  demirli
kısımları kağıt sanayinde kullanılmaktadır.
Gediz-Akçaalan ve Sazak Köyü Sahaları
Tenör  :% 18.63-21.65  Al2O3, % 0.47-1.30 Fe2O3
Rezerv :Sazak  sahasında  3  ayrı  zuhurda  toplam  25.000  ton  görünür+muhtemel  rezerv,
Akaçaalan sahasında da 15.000 ton görünür+muhtemel rezerv vardır.
KROM (Cr)
Il genelinde 100 civarında krom zuhuru bulunmaktadır.
Tenör : % 20 - 54 Cr2O3
Rezerv  :130.000 ton görünür rezerv. Cevherleşmeler masif, bantlı ve saçılmış karakterdedir.

KUM-ÇAKIL (Kçm)
Simav-Ovabayındır Köyü Sahası
Kalite :% 72.43 SiO2
Rezerv : 1.798.120 m3 muhtemel rezerv.
Simav-Kilisedere Sahası
Kalit : % 71.49 SiO2
Rezerv : 134.063 m3 muhtemel rezerv.
Simav-Madra Çayı ve Gökçeler Sahaları
Kalite : Orta; İnşaat sanayiinde kullanılabilir kalitededir.
Rezerv: Rezervi hesaplanmamıştır.

KÜKÜRT (S)
Simav-Pulluca (Semertepe ve Sarıtepe) Sahaları
Tenör : % 20-50 S
Rezerv : 4.500 ton muhtemel rezerv.
Simav-Karacahisar Sahası
Tenör : % 2-20 S
Rezerv : 10.000 ton muhtemel rezerv.

MANGANEZ (Mn) Etrafşehir (Akoluk) zuhuru Tenör : % 55 Mn Rezerv     : 40-50 ton Merkez -Andız zuhuru Tenör   : % 27.72 Mn
Rezerv: 1.000 ton mümkün rezerv.
Emet (Kayı) zuhuru
Tenör  : % 30 Mn
Rezerv : 2.000 ton muhtemel rezerv.
Tavşanlı (Aydınlar, Başköy, Kayıköy, Ovacık, Kurutaş, Arifler) zuhurları
Tenör : % 45.27 Mn
Rezerv  : 9.000 ton toplam rezerv.
Köseler zuhuru
Tenör  : -
Rezerv : 300 ton mümkün rezerv.

MANYEZİT (Mag)
Tavşanlı-Bektaşlar Sahası
Tenör  :-
Rezerv : Manyezitlerden açık işletme yöntemi ile üretim yapılmaktadır.
Tavşanlı-Çamlıca Sahası
Tenör  :
Rezerv : 7.000-8.000 ton muhtemel rezerv.
Tavşanlı-Aktaş Sahası
Tenör  :-
Rezerv : 16.200 ton mümkün rezerv. Tavşanlı (Kocakır T., Vayva D.) Sahaları
Tenör : % 45 MgO
Rezerv : 32.000 ton mümkün rezerv.
Tavşanlı (Beyköy) Sahası
Tenör  :-
Rezerv: 900 ton Tavşanlı (Alabarda) Sahası Tenör :-
Rezerv : 1.000 ton Tavşanlı (Karacakaş) Sahası Tenör  : % 47.08 MgO
Rezerv : 30.000 ton muhtemel rezerv.
Avdan (Çaydere) Sahası
Tenör :% 36.95-47.55 MgO ,% 0.04-0.70 Fe2O3
Rezerv : 811.242 ton görünür, 1.050.000 ton muhtemel ve 1.760.000 ton mümkün rezerv.
Saka (Suludere) Sahası
Tenör : % 45 MgO
Rezerv : 2.300.000 ton görünür+muhtemel+mümkün rezerv.Yatak işletilmektedir.
Ortaocak ve Turanocak sahaları
Tenör  : % 40.14 MgO ,% 0.5 Fe2O3 içerikli, ateş kaybı % 50 dir.
Rezerv : Ortaocak sahasında 810.030 ton görünür+muhtemel rezerv; Turanocak sahasında 497.058 ton görünür+muhtemel ve bunların dışında kalan alanda toplam  3.182.000 ton muhtemel olmak üzere toplam 4.489.938 ton rezerv vardır. Ocakların büyük çoğunluğu işletilmektedir.

TALK (Talk)
Tavşanlı (Elmalı, Fındıcak, Gümüşyeniköy, Merkez (Erne), Emet (Çavdarhisar) Sahaları
Tenör:-
Rezerv : Geçmiş yıllarda işletilmiştir.

LİNYİT

SahaAdı

Rezerv (1000 ton)

Analiz  Sonuçları

Eş değeri(1000 ton)

Kullanım Yeri

İşletme Şekli

Görünür

Muhtemel

Mümkün

Toplam

Kaynak

Potansiyel

Genel Toplam

İşletilebilir

Su %

 

Kül %

S %

AID KCal/kg

Petrol

 

Taş Kömürü

Gediz Ayçatı

145

12.300

11.500

23.945

-

-

23.945

-

4,41

25,54

6,51

5200

12.451

17.788

Teshin Sanayi

Kapalı

Seyitömer

198.666

-

-

198.666

-

-

198.666

-

32,98

31,18

1,21

1900

37.747

53.924

Teshin Santral

Açık

Tunçbilek

52.876

46.882

-

99.758

-

-

99.758

39.657

10,65

48,85

1,46

2021

20.161

28.802

Teshin Santral Sanayi

Kapalı

Tunçbilek

94.174

-

-

94.174

-

-

94.174

84.756

14,31

38,08

2,25

2657

25.022

35.746

Teshin Santral Sanayi

Açık

Tunçbilek Ömerler

15.800

-

-

15.800

-

-

15.800

11.850

14,82

47,87

2,29

2117

3.345

4.778

Teshin Santral Sanayi

Açık

Tunçbilek Derin Saha

108.000

-

-

108.000

-

-

108.000

81.000

-

-

-

2117

22.864

32.662

Teshin Sanayi

Kapalı

Tavşanlı-
Alabarda

1.700

1.700

1.700

TOPLAM

469.661

60.882

11.500

542.043

-

-

542.043

217.263

121.590

173.700

BİTÜMLÜ ŞEYL

Saha Adı

Rezerv (1000 ton)

Analiz

Sonuçları

Taş kömürüEş değeri(1000 ton)

İşletme Şekli

Görünür

Muhtemel

İşletilebilir

Toplam

Ort. % Bitüm

Ort. AID KCal/Kg

Seyitömer

83.320

38.850

63.292

122.170

7

860

17 224

Açık

TOPLAM

83.320

38.850

63.292

122.170

JEOTERMAL

JEOTERMAL ALAN ADI

SICAK SU DOĞAL ÇIKIŞ ADI

DOĞAL ÇIKIŞ

SONDAJ

KULLANIM ALANI

KURULU TESİS

DEĞ.BEL.

Sıcaklık
(ºC)

Debi
(lt/sn.)

Potansiyel
(MWt)

Sıcaklık
(ºC)

Debi
(lt/sn.)

Potansiyel
(MWt)

SİMAV-EYNAL - ÇITGÖL-NAŞA

Eynal

25-96

2,1

-

51-164

510

187

Kaplıcada, kaplıca tesisi,sera ve Simav ilçesinin ısıtılmasında, endüstriyel kullanımda

Kaplıca, kaplıca tesisi, sera ve Simav ilçesinin sıtılması

*,**,***

Çitgöl

77-83

-

-

97

32

8,30

Kaplıcada, kaplıca tesisi ısıtılmasında

Kaplıca

*,**,***

Naşa

43-63,5

2

0,24

42

2

0,06

Kaplıcada, kaplıca tesisi ısıtılmasında

Kaplıca

*,**,***

GEDİZ-ABİDE

Gediz

65-74

11,2

-

78-97

152

37

Kaplıcada, kaplıca tesisi ısıtılmasında

Termal tesis ve tesis ısıtılması

*,**,***

MURAT DAĞI

Muratdağı

37-39

7,5

-

-

-

-

Kaplıcada

Kaplıca

*,**,***

YONCALI

Çelik, Dübecik ve Yoncalı

32-41

6

-

40-42

118

3,08

Kaplıcada, kaplıca tesisi ısıtılmasında

Kaplıca

*,**,***

EMET- YENİCEKÖY
- DERELİ- GÖBEL

Emet (Yeşil)

43-47

-

-

39-47

24

1,1

Kaplıcada, kaplıca tesisi ve Emet ilçesinin ısıtılmasında

Kaplıca

*,**,***

Yeniceköy

41

0,5

-

-

-

-

Kaplıcada ve kaplıca tesisi ısıtılmasında

Kaplıca

*,**,***

Dereli (Günceli)

40,3-41,6

75

-

-

-

-

Kaplıcada

Kaplıca

*,**,***

Göbel

34,3

60

-

-

-

-

Kaplıcada

Kaplıca

*,**

ILICA (HARLEK)

Ilıca

29-41

9

-

38

45

0,38

Termal turizm

Termal otel

*,**

HİSARCIK

40-51

2,2

-

**

ŞAPHANE

25,5

-

-

29-90

88

13

Isıtma

**

*  MTA, 1996. Türkiye Jeotermal Envanteri
** MTA, 2005. Türkiye Jeotermal Kaynakları Envanteri
*** DPT, 2001. 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı Madencilik Özel İhtisas Komisyonu, Enerji Hammaddeleri Alt Komisyonu Jeotermal Enerji Çalışma Grubu raporu, Not: Sondajlardaki potansiyel değerleri, kuyuların ilk üretim debilerinin toplamına göre hesaplanmıştır.

 

Copyright © 2012 | EBMAD | Tüm Hakları Saklıdır.