İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının alınması sürecinde ortaya çıkan bu sorunların ortadan kaldırılmasını teminen 10.06.2010 tarih 5995 sayılı Kanunun 3. maddesiyle 3213 sayılı Maden Kanununda yapılan değişiklikle; “madencilik faaliyetleri için iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarını düzenlemek” görevi belediyelerden alınarak İl Özel İdareleri’ne verilmiştir.
Geçtiğimiz günlerde, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına dair Kanun Tasarısı TBMM iç İşleri Komisyon Başkanlığı’nda 2012 yılı son çeyreğinde tekrar gündeme gelmiştir.
Ruhsat veren kamu tüzel kişileriyle ruhsat alanlar arasında, iş yeri açma ve çalışma ruhsatları konusunda herhangi bir sorun ve bu sorunun çözümüne dayalı herhangi bir talep ve ihtiyaç yokken, yaşanan bu gelişmelere anlam verememekteyiz.
TBMM'ye sunulan Büyükşehir Belediyesi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 5. Maddesinin 8. fıkrasına eklenen hükümle madencilik faaliyetleri için işyeri açma ve çalışma ruhsatlarını düzenlemek görevini Büyükşehir belediyelerinin yetki ve sorumlulukları içerisine almaktadır.
Madencilik faaliyetleri için işyeri açma ve çalışma ruhsatlarını düzenlemek görevinin İl Özel İdarelerinden alınarak Büyükşehir belediyelerinin yetki ve sorumlulukları içerisine alınması uygulamada; maden ruhsat sahiplerinin ruhsat ve teminat iptallerine varan ve bu suretle milyonlarca lira yatırım yapılarak açılan ve halen faal olan maden işletmelerinin kapanmasıyla sonuçlanacak bir sürecin yeniden yaşanmasına neden olacaktır. Ayrıca yapılan düzenleme anayasamızın 168. maddesi gereği devletin hüküm ve tasarrufunda bulunan maden kaynaklarımızın etkin ve verimli bir şekilde ülke ekonomisine kazandırılmasının önünde yeni bir engel oluşturacaktır.
‘Madencilik faaliyetleri için iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarını düzenlemek;” görevinin Büyükşehir belediyelerinin yetki ve sorumlulukları içerisine alınması hususunun yasalaşması halinde Bu durum Maden Kanunu 7. Maddesinin 9 fıkrası “Maden üretim faaliyetleri ile bu faaliyetlere dayalı ruhsat sahasındaki tesisler için işyeri açma ve çalışma ruhsatları il özel idareleri tarafından verilir.” Hükmüyle çelişecek uygulamada ciddi bir kargaşaya neden olacaktır.
Arz ettiğimiz nedenlerle Büyükşehir Belediyesi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 5. Maddesinin 8. Fıkrasında yer alan “madencilik faaliyetleri için iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarını düzenlemek;” ibarenin kaldırılması bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır.
İdari ve mevzuata dayalı her zorluk, sektörün ticari faaliyetlerine, dolayısıyla Ülkemizin ekonomik kalkınmasına zarar vermektedir.
Konu ve gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla siz değerli basınımızın duyarlı yaklaşımını ve vereceğiniz desteği rica ederiz.
Hakan ÜRÜN
Ege Bölgesi Madenciler Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı