Ülkemizde, Madencilik uygulamalarına ilişkin bir çok haber, özellikle son yıllarda yazılı ve görsel basında sıkça yer almaktadır. Basında yer alan haberlerin hemen hepsi, bir takım kişilerin tek taraflı açıklamalarına dayalı olarak verilmekte, bilimsel hiçbir bilgi, belge veya görüş haberlerde yer almamaktadır.
Tek taraflı, bilimsel veriler dikkate alınmadan hazırlanan bu tarz haberler, MADENCİ ve sektör hakkında önyargılar oluşmasına yol açmaktadır. MADENCİLİĞİN istihdam yaratılmasında ve ülke kalkınmasındaki önemini tartışmak yersizdir. Dolayısıyla her türlü çevresel kirliliğin ve hastalıkların sorumlusu gibi gösterilmeye çalışılan MADENCİLİK kamuoyunun zaten var olan kaygı, üzüntü gibi doğal duygularını MADENCİLİĞE yönelik öfke ve hatta şiddete yöneltmektedir.
MADENCİLİK hakkında, hiçbir bilimsel görüş almadan ve değerlendirme yapmaksızın bütünüyle önyargılara dayanılarak haber yapılması, sonuç olarak ne ülke ekonomisine ne de ülkemizin MADENCİLİĞİNE hiçbir katkısı olmayacak sonuçlara yol açmaktadır.
Madencilik sektörü ülke ekonomisine doğrudan ve dolaylı olarak maddi destek ve istihdam sağlamaktadır. Madenci diğer sanayi kollarının ödediği vergilere ek olarak değişik isimler altında ilave vergiler vermektedir.
3213 sayılı Maden Kanununa göre her ruhsat sahibi;
Madencilik sektöründe yapılacak 1.000.000 TL tutarında bir yatırımın madencilik sektöründe 12.39, imalat sektöründe 5.71, enerji sektöründe 0.73, hizmet sektöründe 6.73 ek istihdam oluşturmaktadır. Bu; madencilik sektörünün imalat sektöründen 2.16, enerji sektöründen 16.97, hizmet sektöründen 1.84 kat daha fazla istihdam oluşturma kapasitesine sahip olduğu anlamına gelmektedir.
TÜİK tarafından yayımlanan Temmuz 2012 Sanayi Üretim Endeksi‘nde 2012 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi % 1.7 azalmış, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde ise madencilik ve taşocakçılığı sektörü bir önceki aya göre % 5.8 azalmış, bu durum ülkemizin büyüme oranına da olumsuz olarak yansımıştır.
Ülkemizin kalkınması için her faaliyetin kendine göre önemi vardır. Madencilikle diğer sektörleri karşılaştırarak, madenciliğin diğer sektörlere göre daha üstün olduğu ya da bunun tam tersini savunmak düşülebilecek en büyük hatadır.
Madencilik de diğer sektörler gibi ülke ekonomisi açısından sürdürülmesi gerekli ekonomik faaliyetlerdir.
Konu hakkında yapılan değerlendirmelerin, kararların ve kamuoyunda gelişen bilincin, başta Ülkemizin ekonomik ve sosyal refahında daha fazla sağduyulu bir yaklaşımla yapılmasını,
Bu hususta siz değerli basınımızın katkı ve desteklerini hassasiyetle rica ederiz.
Hakan ÜRÜN
Ege Bölgesi Madenciler Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı